Blog

Inloggen met uw account
Geen account?
Om ongelimiteerd te kunnen vertalen kunt u een abonnement afsluiten.
Bekijk abonnementenVerschillen tussen Polen en Nederland.
.jpg)
Je merkt veel verschillen tussen de Poolse en Nederlandse culturen, als je beide culturen goed kent.
Ik zeg ook altijd: het is niet beter of slechter, het is gewoon anders. Het is goed om dat te weten, om elkaar beter te begrijpen.
1. In Polen maak je geen afspraak met je moeder en je beste vrienden, je gaat zonder aankondiging langs. Alles gaat dan opzij om je te ontvangen. Soms bel je voor de zekerheid om te vragen of ze er zijn. Je vraagt niet of je langs mag komen, dat mag altijd.
Ik hoorde ooit een Nederlandse buurvrouw klagen dat ze graag met haar moeder wilde afspreken op zondag om 10.00 uur, maar de moeder zei dat ze dan al een koffieafspraak heeft en daarna gaat ze fietsen.
2. In Polen zeg je geen jij en je tegen volwassen mensen, en vooral niet tegen onbekenden. Je zegt altijd u (pan / pani). Het is lastig om in te schatten of iemand al 18 is, maar zo ongeveer vanaf deze leeftijd zeg je al u tegen mensen. Toen ik als 18-jarige ging studeren in “de grote stad”, hadden wij vooraf een kennismakingweek. Wij woonden in een studentenflat samen met oudejaar studenten. Met de baarden, sigaretje en biertje in de hand leken ze zo oud! Een van de toekomstige studenten heeft een “oude” 25 jarige kerel gevraagd: “mijnheer, kunt u aub de TV harder zetten”. En toen brulde de grote, “oude” vent: “wil je nooit medestudenten met mijnheer aanspreken!!!”. Nou, je durft het niet eens meer!
3. In Polen krijg je bij koffie of thee veel koekjes en gebakjes, je eet tot het op is. Één koekje bij de thee is ondenkbaar. Als je te weinig of geen koekje neemt wordt er gevraagd of het je niet smaakt en je misschien iets anders wilt. Ik hoorde ooit dat er in de kantine bij een Nederlands bedrijf koekjes waren neergezet en dat de Poolse medewerkers in plaats van één koekje te nemen, alles hebben opgesmikkeld. Ja, duh!
4. De hiërarchie in Polen is groter. De Polen leren vroeg respect voor autoriteit en leeftijd. Dat merk je in de relaties: ouder-kind, jongere-oudere, directeur-medewerker, leraar-leerling.
5. De Poolse mannen laten de vrouwen altijd voor. Het gaat zo natuurlijk en vanzelfsprekend. In Nederland bootste ik in de deur in het begin tegen mannen aan, bijvoorbeeld mijn collega’s als wij naar een vergadering renden. Geen één Nederlandse collega liet je voor.
6. De Polen zeggen niet makkelijk “nee”. De Poolse manier van communiceren is indirecter in vergelijking met de Nederlandse en daardoor ook misschien minder begrijpelijk en lastiger.
7. De Polen zijn heel behulpzaam en creatief. “Dat kan niet” hoor je niet vaak in Polen.
8. Familiebanden in Polen zijn belangrijk. Vaak wonen meerdere generaties in een huis. Het contact tussen verschillende generaties is hechter. Je helpt elkaar met klusjes, oppassen etc.
9. Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de meeste Polen. Elke zondag en feestdag naar de kerk, het doopsel, de eerste communie, het vormsel, in de kerk trouwen… De Poolse mensen houden van feesten, ceremonies en tradities.
#woordenboeknederlandspools