Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door op "Akkoord" te klikken, stemt u in met het gebruik van alle functionele, analytische en advertentie/trackingcookies. Deze worden gebruikt voor het optimaliseren van de website en het personaliseren van advertenties. U kunt uw voorkeuren altijd aanpassen via “instellingen”. Meer informatie vindt u op onze cookies pagina en in onze privacyverklaring.

AkkoordNee, liever niet
Cookievoorkeuren
SluitenOpslaan

Pasen vieren in Polen.

Pasen vieren in Polen.

Pasen is het belangrijkste feest voor Christenen. Het wordt gevierd als herdenking van de opstanding van Jezus Christus uit de dood. De Poolse Paasviering is een belangrijk en kleurrijk feest dat diep geworteld is in de cultuur en de geschiedenis van Polen.

De allerleukste Paasactiviteit is "eieren verven" - een creatieve bezigheid voor jong en oud op zaterdag voor Paaszondag.

Wat is het heerlijk om dat te doen! In elke regio en in elk huis worden er verschillende technieken toegepast. Bij ons thuis versieren wij de eieren al generaties lang op een speciale manier met verhitte was/paraffine en daarna worden de eieren in verschillende kleurenverf gedompeld.

Op zaterdag wordt ook voedsel gezegend in de kerk. Het voedsel brengt men in verschillende mandjes, die heel mooi versierd zijn met wit linnen of kanten en gedecoreerd met buxus, de zogenaamde "święconka". Elk mandje moet de volgende producten bevatten:

✔ eieren – het symbool van wedergeboorte en vruchtbaarheid

✔ suikerlammetje – het symbool van de opgestane Jezus Christus

✔ brood - basis- en symbolisch voedsel voor mensen, het symbool van het lichaam van Christus

✔ zout – het symbool van zuivering, reiniging en duurzaamheid

✔ worst - het symbool van rijkdom (vroeger was vlees zelden het dagelijkse voedsel van de gewone mensen)

✔ gebak/cake - altijd zelfgebakken, als symbool van bekwaamheid

Op Paaszondag is er om 6.00 uur een Resurrectie-mis, ter ere van de opstanding van Christus.

Een van de belangrijkste aspecten van de Poolse Paasviering is het eten van traditionele gerechten. Na de mis is er dus paasontbijt, met voor iedereen een stukje van het gezegende voedsel, maar ook traditionele gerechten zoals witte worst, ham, eieren, mierikswortel, huzarensalade en zoetigheden zoals "baba wielkanocna" (gistcake), paastulband, kwarktaart en mazurek (cake).

Het vasten is voorbij.

Fijne Paasdagen! 💝 🐣🐥🌱🍀 Wesołych Świąt Wielkanocnych!