Blog

Inloggen met uw account
Geen account?
Om ongelimiteerd te kunnen vertalen kunt u een abonnement afsluiten.
Bekijk abonnementenEet smakelijk! Smacznego!

Een van de meest gebruikte producten in de Poolse keuken is twaróg.
Twaróg kan vertaald worden naar het Nederlands als kwark, witte kaas of wrongel, maar dat is niet precies dezelfde vorm als de Poolse twaróg. Het is een melkproduct met een witte kleur en een vaste, kruimelige textuur en behoort tot de groep verse kazen.
Witte kaas wordt al eeuwenlang in Polen geproduceerd.
Tijdens het productieproces moet de melk worden aangezuurd en vervolgens geleidelijk worden verhit (zonder de melk aan de kook te brengen).
Ik heb geleerd hoe je twaróg thuis zelf kan maken. Het probleem in Nederland is dat je moeilijk aan de melk kunt komen die kan verzuren. Het lukt alleen met melk rechtstreeks van de koeien. Ik kocht de melk altijd bij de dichtstbijzijnde boer, direct na het melken. Verder in het melkverwerkingsproces was het al te laat.
Twaróg is een (basis)ingrediënt van veel Poolse gerechten, waaronder:
naleśniki z serem (pannenkoeken met kwark)
kopytka (schuin afgesneden aardappelknoedels)
pierogi z twarogiem (pierogi met kwark)
pierogi ruskie (pierogi met aardappel, ui en kwark)
pierogi leniwe (meelreepjes met kaas, letterlijk: luie pierogi)
sernik (kwarktaart)