Blog

Inloggen met uw account
Geen account?
Om ongelimiteerd te kunnen vertalen kunt u een abonnement afsluiten.
Bekijk abonnementenDe Poolse keuken - pierogi.
.png)
Een van de bekendste gerechten van de Poolse keuken zijn pierogi. Ze zijn echter in Polen pas ergens in de 13e eeuw geïntroduceerd. Het vaderland van pierogi is China, waar ze “jiaozi” heten en traditioneel zijn gevuld met Chinese kool of rundvlees. Eerder dan in Polen was het gerecht in Italië al bekend, waar het terechtkwam door het recept dat Marco Polo uit China meebracht. De Italianen hebben het Chinese idee niet gekopieerd, maar gebruikten het ter inspiratie. Zij hebben hun keuken rijker gemaakt met ravioli gevuld met diverse ingrediënten en tortellini, die in plaats van pasta worden geserveerd.
De Poolse pierogi worden bereid met verschillende soorten vulling, hartig of zoet. Maar ongeacht of het fruit, zuurkool en paddenstoelen, kwark of vlees is, smaken ze allemaal even heerlijk en zijn ze niet meer weg te denken uit de Poolse keuken – zelfs niet in de 21e eeuw.
Pierogi is een van de meest veelzijdige gerechten. 's Lands wijs, 's lands pierogi.
Naam: pelmeni, pirohy, ravioli, tortellini, dumplings, gyoza, jiaozi, samosa, kroppkaka, kolduny, Cornish pasty, empanada, tamale, pierogi.
Vorm: halve maan, piramide, buidel of oor.
Vulling en toevoegingen: naar keuze.
Pierogi zijn ons gemeenschappelijk, menselijk goed.
Maar Poolse pierogi zijn een topprestatie! Onweerstaanbaar lekker!