Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door op "Akkoord" te klikken, stemt u in met het gebruik van alle functionele, analytische en advertentie/trackingcookies. Deze worden gebruikt voor het optimaliseren van de website en het personaliseren van advertenties. U kunt uw voorkeuren altijd aanpassen via “instellingen”. Meer informatie vindt u op onze cookies pagina en in onze privacyverklaring.

AkkoordNee, liever niet
Cookievoorkeuren
SluitenOpslaan

De culinaire tradities in Polen.

De culinaire tradities in Polen.

Ingemaakt voedsel is een onderdeel van Poolse culinaire traditie, een manier om de smaak van de zomer te bewaren voor de lange wintermaanden.

De culinaire specialiteiten van de Poolse keuken en eetgewoonten verschilden vroeger afhankelijk van de maatschappelijke stand en de regio. Tegenwoordig vervagen de verschillen. Traditionele gerechten worden nu weer populair om andere smaken te ervaren.

De overgeleverde kookboeken en recepten van onze oma’s zijn een uitstekende bron om iets te weten te komen over vroegere eetgewoontes, de smaak en de gebruikte ingrediënten. De culinaire tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven zijn het waard om bewaard te worden

Vroeger op het platteland in Polen werden na de graanoogst groenten en fruit geoogst. De vruchten uit de boomgaarden en tuinen, en ook de bosvruchten werden rauw gegeten, maar ook verwerkt en bewaard voor de winter.
Fruit werd meestal opgeslagen in kelders, bewaarruimten, zolders of verwerkt om de houdbaarheid te verlengen.
In de traditionele boerenkelder of voorraadkast was er geen gebrek aan verschillende gedroogde producten en ook compotes, sappen, jam, marmelade, moes, siropen, likeuren en andere drankjes.
Het was gebruikelijk om fruit te drogen, voornamelijk pruimen, maar ook appels, peren en bosvruchten. Gedroogd fruit werd opgeslagen in stoffen zakken en gedurende de hele winter gegeten. Ze werden gebruikt om vruchtensoep of compote voor te bereiden. Voor kinderen waren het heerlijke snoepjes.
De trots van de plattelandsvrouw was pruimenjam (powidła).Het was heel gewoon om jam te voorbereiden met weinig of geen suiker, want dat was heel duur. Uiteindelijk was het gezonder ook. De heerlijke, aromatische jam werd gemaakt door de pruimen door te bakken tot het water verdampt was en er een dikke gelei ontstond. De zelfgemaakte pruimenjam werd vooral gebruikt op brood in de winter

In de 19e eeuw waren weckpotten geïntroduceerd, en deze "innovatie" bereikte ook het platteland in Polen. Huisvrouwen op het platteland leerden al snel hoe ze conserven konden pasteuriseren en ze te beschermen tegen bederf.

Fruit en groenten uit eigen tuin worden nog steeds verwerkt en ingemaakt door Poolse huisvrouwen voor de wintermaanden, sommigen houden zich aan traditionele recepten, anderen experimenteren en zoeken naar nieuwe manieren. Het is heerlijk om een rijk gevulde kelder te hebben.