Blog

Inloggen met uw account
Geen account?
Om ongelimiteerd te kunnen vertalen kunt u een abonnement afsluiten.
Bekijk abonnementen10 traditionele nagerechten uit de Poolse keuken.

Na het hoofdgerecht komt het nagerecht. Tijd voor de zoetigheden die de Polen het liefst eten!
Polen houden van zoetigheden. Zelfs na de meest voedzame maaltijd heeft een Pool zin in een dessert. In mijn familie lijkt het zelfs genetisch bepaald te zijn: wij hebben allemaal een apart plekje in onze maag voor een nagerecht. 😉
Suiker heeft een belangrijke rol in de evolutie van Poolse desserts gespeeld. In de 16e eeuw werd suiker in Polen als medicijn beschouwd, in de 17e eeuw werd het als conserveermiddel gebruikt, en pas in het tijdperk van de Verlichting werd het een voedingsmiddel.
Tussen de 10 Poolse traditionele nagerechten bevindt zich een groot aantal taarten en cakes.
1. Sernik – kwarktaart uit Polen die wordt gemaakt van eieren, suiker en twaróg. Er zijn verschillende versies sernik: gebakken en koud bereid, met vruchten of rozijnen, op een laag kruimige cake of biscuitgebak of zonder onderlaag. Altijd lekker.
2. Jabłecznik (szarlotka) – een Poolse appeltaart. Een gebak dat nooit verveelt! Het meest traditionele uitvoering: een kruimeldeeg met appelvulling, geklopt eiwitschuim en krokant suikerstrooisel.
3. Makowiec – maanzaadgebak, meestal rijk gevuld en geglazuurd.
4. Bezy – een zoete lekkernij uit stijfgeklopt eiwit en suiker. In Nederland bekend als meringue.
5. Budyń – een pudding met een stevige en smeuïge consistentie op basis van melk. Het lekkerst met echte vanille.
6. Kisiel – een gelachtig dessert op basis van water en vruchten.
7. Pączki – een gefrituurd gistdeegbol, gevuld met jam of een andere zoete vulling.
8. Galaretka– het liefst met slagroom en seizoensfruit uit eigen tuin.
9. Ciasto drożdżowe z owocami – gistdeeg met verschillende soorten fruit, zoals aardbeien, pruimen, zwarte bessen en rabarber.
10. Napoleonka (kremówka) – een soort Poolse tompouce: twee vellen bladerdeeg gevuld met slagroom, pudding of crème en meestal bestrooid met poedersuiker of versierd met een laagje glazuur. Om je vingers bij af te likken!