Blog

Inloggen met uw account
Geen account?
Om ongelimiteerd te kunnen vertalen kunt u een abonnement afsluiten.
Bekijk abonnementen10 traditionele gerechten uit de Poolse keuken.
.png)
10 traditionele gerechten uit de Poolse keuken.
Gerechten uit de Poolse keuken zijn heel gevarieerd en lekker. Vaak herinneren ze ons aan hoe het vroeger in Polen was door de eeuwen heen. Naast veel regionale gerechten, zijn er ook traditionele gerechten die in heel Polen gegeten worden.
Deze 10 Poolse hartige gerechten zijn het meest bekend. Elk ervan is een aanrader om te proeven:
- Pierogi – ongetwijfeld het meest beroemde en eenvoudige gerecht van Polen. Overal verkrijgbaar, gevuld met vlees, paddenstoelen, groenten, kaas, fruit, chocolade etc. Wordt geserveerd met zure room of alleen boter.
- Bigos – een van de meest geliefde en iconische Poolse gerechten. Het is een stoofpot bereid met zuurkool, vlees (meestal rund- en/of varkensvlees), gesneden kool, gedroogde paddenstoelen en diverse groenten. Het geheim: alles lang en langzaam laten sudderen. Hoe langer, hoe lekkerder.
- Flaki – de Poolse versie van een runderpenssoep. Daar moet je wel van houden. Ik heb het nog nooit gegeten, maar dit gerecht is heel populair in Polen sinds de 14e eeuw.
- Kotlet schabowy of gewoon 'schabowy' – een schnitzel gemaakt van varkensvlees, gepaneerd met ei en paneermeel. Een klassieker uit de Poolse keuken.
- Żurek – witkleurige soep van zure roggemeel met aardappelen, veel groenten en veel vlees. Vaak geserveerd met een hard gekookt ei en in een speciaal brood.
- Placki ziemniaczane – aardappelpannenkoeken gebakken in hete olie en vaak gegeten met vleessaus, goulash of zure room.
- Rosół – kippensoep met noedels, die vaak als er iets van overblijft dient als een basis voor tomatensoep.
- Kotlety mielone, of simpelweg 'mielone' – platgeslagen gehaktballen van fijngemalen rauw vlees gebakken in hete olie.
- Gołąbki – gehakt met rijst, gewikkeld in koolbladeren. De meest klassieke versie: helemaal in tomatensaus.
- Golonka – gebakken of gekookte varkensschenkel met een laagje huid en vet. Een calorierijke lekkernij voor liefhebbers.